tisdag 11 november 2008

Panncentralen 2007

Som förstainlägg passar det bra med det kanske mest välutforskade i staden, nämligen Panncentralen. Panncentralen byggdes 1948 som kraftverk till verkstäderna i Sigurdområdet som inhyste ASEA (nuvarande ABB). Den har en kol och olje-eldad panna och även en turbogenerator. Panncentralen var i drift tills 1993, sendan användes den som hjälpmedel i skolundervisning fram tills 1997 och sedan dess har fastighetskontoret velat riva byggnaden.

Sedan har Panncentralen varit bebodd av knarkare i olika omgångar fram tills 2004, då en brand utbröt och förnster och dörrar som tidigare kunnat används för ingång murades igen. Det har dock funnits olika alternativa ingångar i olika omgångar, dock så är panncentralen i nuläget ointaglig om man inte har lust att klättra 10 meter på en klätterväxt som täcker delar av byggnaden. Bredvid Panncentralen finns också ett brufundament till en bro som gick över järnvägen till MIMER- området, och det yttersta bropelaren är intressant att kolla in. Bilderna är från vintern 2007, då man för några feckor kunde ta sig in i Panncentralen genom ett öppet fönster som nu är igensvetsat.



Panncentralen, Sigurd-området, Västerås. Till höger syns bron som en gång gick över till MIMER-området på andra sidan järnvägen.


Nere i bropelaren som ligger bredvid panncentralen.


Har för mig att denna bild är från den nedersta våningen.

Markplan.


Instrumentpanel.



Vinden. Här finns ett band för att transportera kol, och lite längre fram en dörr som leder ut på taket...


...där man enligt mig kan få en utav de vackraste utsikterna i Västerås. Dock svårt att se på bilden.





Högsta våningen, bortsett från vinden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gick driftmaskinist- och driftteknikerutbildning i Västerås i början på 70-talet. Vi använde då det lilla ångkraftverket för praktiska övningar i utbildningen. Vad jag vet var det det enda användningsområdet redan då. Jag funderade över att det skulle vara intressant att göra ett studiebesök på det lilla ångkraftverket. Det skulle ju idag kunna liknas vid ett museum. Men så ser jag då detta. Vad trist. Idag är det dessutom rivet.

Bilden över byggnaden är jättefin. Men det vore kul om det fanns bättre bilder på själva kraftverket. Manöverpaneler, pannan, turbinen osv.

Yngve Norman

Jabba dh sa...

Hej! De bilder som ligger här är tyvärr de enda jag har kvar, har haft säker 100 stycken men några dator-krascher senare så finns dom itne kvar, och som sagt då går det ju inte heller att ta några nya bilder :(

Anonym sa...

Ser dina bilder och minns min drifteknikerutbildning där vi ofta besökte panncentralen och genomförde övningar där. Tragiskt dock att det gick som det gick med den.

Roger Svensson utgångsår -86