torsdag 27 november 2008

Militärbyggnad, torneälven

Ännu ett objekt från norr. Detta hittades av en ren slump, på vägen längs med Torneälven och såg en väg in i skogen som såg intressant ut. Detta är med största sannolikhet ett par gamla militärbyggnader, som placerats strategiskt vid Torneälven, med utsikt över Finland på andra sidan älven. Här har unga män förmodligen spanat ut över Finland, möjligtvis under andra världskriget.

Byggnaderna har förmodligen, om man tittar på skicket, använts (eller åtminstone underhållits) under senare tid. Det är hur som helst intressant att titta på. Värt att notera är att till höger om husen, fanns en stor igenväxt plan som kan ha använts för att parkera stora fordon på, varför jag inte fotade denna vet jag inte.


Här är de 2 husen.



Självklart finns här en bastu. Vedeldad är bäst!



Här har man rivit upp golvet. Förhoppningsvis inte för att renovera.



Fin utsikt från husen över älven och Finland .

onsdag 26 november 2008

Riukkavaara

I Tornedalens skogar finns den massor av dolda, glömda och mindre glömda platser som kan säga oss en del om hur folk levde förr. Det är en guldgruva för den som vill ägna sig åt nutidsarkeologi som man nästan skulle kunna kalla det. Dock blev det inte speciellt mycket tid åt detta då undertecknad senast besökte norr, ett par ställen besöktes ändå med hjälp av "locals" som hjälpte till med upphittande. Här kommer ett gäng bilder från Riukkavaara, en utav alla myrar som sakta men säkert växer igen då det inte längre finns något bidrag att få för att hålla de öppna, och för mycket dikesgrävande gör att myrarna torkar ut, så träd och andra växter som annars inte skulle kunna leva i sådana blöta förhållanden får möjlighet att växa.

Dock så är det dags att komma till ämnet. Dessa bilder är på en stuga, eller koja, som en gång i tiden användes som sovplats av de män och pojkar som från 16 års ålder fick gå ut och arbeta som skogshuggare. De röjde skog och myrar, och stockarna flottades sedan ner längs med torneälven. Detta skedde unnder lång tid, tills skogsmaskinerna och industrialismen tog över.

Detta objekt är dock tyvärr inte i sitt orginalskick. Det har byggts till för att passa andra ändamål, men man kan fortfarande se stpå av de som en gång arbetade här.


Utsikt över Riukkavaara som tyvärr håller på att växa igen.


Här är stugan. I bakgrunden syns en nybyggd bastu.



Här är det stora rummet i orginalbyggnaden. Spisen är ny, då någon nyligen stulit orginalspisen (vad ska man med en gammal vedeldad spis från 40- talet till?) Värt att notera är att sängarna och övrigt på bilderna är placerade i efterhand.



Någon har blivit avbildad på väggen, denna är signerad -94, alltså lite nyare.



Litteratur.


Detta är ett av rummen i den ursprungliga byggnaden. Här finns en egen bänk, det lönade sig alltså att vara arbetsledare på den tiden också.


1906, 1953. Här har man skrivit årtal då man vistats i stugan. De äldre från bygden som själva har arbetat här säger att de brukade skriva namn och år de arbetade här, men tyvärr så har dessa spår fallit offer för renoverning, eller kanske suddgummin.

torsdag 13 november 2008

tisdag 11 november 2008

Panncentralen 2007

Som förstainlägg passar det bra med det kanske mest välutforskade i staden, nämligen Panncentralen. Panncentralen byggdes 1948 som kraftverk till verkstäderna i Sigurdområdet som inhyste ASEA (nuvarande ABB). Den har en kol och olje-eldad panna och även en turbogenerator. Panncentralen var i drift tills 1993, sendan användes den som hjälpmedel i skolundervisning fram tills 1997 och sedan dess har fastighetskontoret velat riva byggnaden.

Sedan har Panncentralen varit bebodd av knarkare i olika omgångar fram tills 2004, då en brand utbröt och förnster och dörrar som tidigare kunnat används för ingång murades igen. Det har dock funnits olika alternativa ingångar i olika omgångar, dock så är panncentralen i nuläget ointaglig om man inte har lust att klättra 10 meter på en klätterväxt som täcker delar av byggnaden. Bredvid Panncentralen finns också ett brufundament till en bro som gick över järnvägen till MIMER- området, och det yttersta bropelaren är intressant att kolla in. Bilderna är från vintern 2007, då man för några feckor kunde ta sig in i Panncentralen genom ett öppet fönster som nu är igensvetsat.



Panncentralen, Sigurd-området, Västerås. Till höger syns bron som en gång gick över till MIMER-området på andra sidan järnvägen.


Nere i bropelaren som ligger bredvid panncentralen.


Har för mig att denna bild är från den nedersta våningen.

Markplan.


Instrumentpanel.



Vinden. Här finns ett band för att transportera kol, och lite längre fram en dörr som leder ut på taket...


...där man enligt mig kan få en utav de vackraste utsikterna i Västerås. Dock svårt att se på bilden.





Högsta våningen, bortsett från vinden.